Ce este VPN (Reteaua Privata Virtuala) si in ce scop este folosita?

Perioada in care telefonul mobil era folosit doar pentru a efectua apeluri si a trimite mesaje este devenita deja istorie. Mai mult decat atat, tinerii de azi nici nu isi pot imagina cum arata acea perioada, dezvoltarea si progresul tehnologic din domeniul telefoniei mobile atingand cote tot mai ridicate care sunt depasite periodic. Astazi, telefonul smartphone este cel mai des folosit dispozitiv mobil. Asta pentru ca fiecare posesor de smartphone are deplina incredere in el. Smartphone-ul este instrumentul care ne ofera posibilitatea sa stocam zeci de gigabiti de fotografii si videoclipuri private, sa salvam parole pentru aplicatiile bancare online, sa facem cumparaturi online si multe alte actiuni. De la editari foto si video, la promovare de produse, smartphone-ul este primul in categoria bunurilor nelipsite din viata omului modern. Folosind un smartphone poti participa la consultatii medicale, iti poti plati facturile, face cumparaturile etc. Din acest motiv a fost creata reteaua privata virtuala sau VPN, pe scurt.

Ce este reteaua VPN?

VPN este o retea criptata care ofera mai multa siguranta utilizatorilor de smartphone in privinta datelor mobile. Reteaua VPN reduce semnificativ atacurile hackerilor asupra conturilor integrate si accesate prin diferite aplicatii. De asemenea, aceasta retea privata virtuala previne interceptarea informatiilor furnizate de telefonul personal. Prin urmare, VPN-ul ar trebui utilizat de toti oamenii care isi folosesc smartphone-ul pentru a face transferuri bancare sau cumparaturi online.

O conexiune VPN se bazeaza pe un sistem de criptare complex, de obicei pe 256 de biti. De asemenea, exista protocoale care definesc modul in care datele sunt transferate intre smartphone si serverul VPN. De exemplu, telefoanele care utilizeaza o conexiune VPN sunt mai dificil de localizat chiar si dupa activarea locatiei. Cu toate acestea, specificul exact al unei astfel de conexiuni depinde daca folosesti un serviciu gratuit sau contra cost. Astfel apare intrebarea: este important sa ma conectez la o retea VPN?

Wi-Fi gratuit si problemele create de hackeri

1. Ce este VPN (Reteaua Privata Virtuala) si in ce scop este folosita?

In diferite ocazii, in special in timpul calatoriilor, intampinam nevoia de a ne conecta la o retea Wi-Fi gratuita. De obicei, astfel de hot-spots pot fi gasite in diferite baruri si cafenele, dar si in alte locuri publice, precum centre comerciale sau aeroporturi, gari. Subiectul hotspot-urilor gratuite din astfel de locatii si, implicit, riscurile asociate cu conectarea la o retea Wi-Fi publica si gratuita, este de maxima importanta. Abia de ceva timp intelegem mai bine cum pot afecta acestea siguranta datelor de pe telefoanele smart ale utilizatorilor.

Pentru ca oricine se poate conecta la o retea publica si gratuita, hackerii profita de aceasta oportunitate. Este mult mai usor pentru ei sa acceseze informatii private de pe orice smartphone daca utilizeaza aceeasi conexiune Wi-Fi. Din acest motiv, conectarea la o retea Wi-Fi gratuita este descurajata. Cu toate acestea, daca situatia o impune, este important totusi sa nu te conectezi la aplicatiile bancare. De asemenea, poti sa limitezi posibilitatea acestora sa acceseze datele din telefonul tau printr-o retea Wi-Fi gratuita daca folosesti o conexiune VPN.

Algoritmii Google si furnizorii de servicii de internet

2. Ce este VPN (Reteaua Privata Virtuala) si in ce scop este folosita?

Din ce in ce mai des ai observant ca atunci cand petreci cateva momente pentru a cauta in motorul de cautare Google un produs, serviciu sau o anumita oferta, cateva minute mai tarziu algoritmii Google iti ajusteza profilul publicitar in functie de cautarile tale. Desi initial aceasta caracteristica s-a dorit sa fie utila (in sprijinul utilizatorilor), in prezent reclamele produc chiar mai multa enervare utilizatorilor din retea. La urma urmei, datele noastre cu referire la interogarile noastre online pot fi si sunt folosite pentru targetarea noastra publicitara, ceea ce se apropie de ideea de supraveghere a activitatii noastre online.

De asemenea, furnizorii de servicii de internet pot utiliza actiuni similar. Din fericire, orice utilizator care foloseste o conexiune VPN isi pastreaza cautarile si datele acestora din online in anonimat. Acestia pot accesa optiunea de navigare privata, fara ca datele despre actiunile online sa fie partajate in functie de continutul urmarit si cautat in motorul de cautare.

VPN-ul iti protejeaza telefonul astfel incat acesta sa nu fie localizat

3. Ce este VPN (Reteaua Privata Virtuala) si in ce scop este folosita?

In acest fel, poti avea access nelimitat la anumite platforme sau aplicatii. In special in cazul persoanelor care calatoresc mult, accesul limitat la anumite continuturi online, in functie de localizarea in care acceseaza smartphone-ul, poate fi enervant. In anumite tari este blocat accesul la diferite retele sociale, precum si la anumite servicii si aplicatii. De exemplu, Netflix sau chiar Facebook nu sunt accesabile peste tot in lume. Fara a fi nevoie sa setezi o locatie permanenta sau specifica in care este situat serverul VPN sau fara a face accesabila locatia ta, poti folosi continuturile retelei fara restrictii.

Huse telefoane Vezi modelele

Andrei Sava
Andrei Sava

Iubitor de noi tehnologii, fascinat de dispozitivele mobile de ani de zile. Un pasionat iubitor de gadgeturi şi tester de accesorii GSM. Recent - un recenzent de echipamente electronice şi editor. În timpul liber se ocupă de desfăşurarea unor activităţi de bricolaj şi se joacă pe consolă. Pe blog etuo se ocupă de rezolvarea problemelor cu care se confruntă zilnic utilizatorii de smartphone-uri.

Please select one of each of the ratings above.