Cum puteti avea grija de bateria telefonului?

Multe s-au schimbat de-a lungul anilor cu bateriile folosite la telefoane. In prezent, acestea sunt mult mai incapatoare, se incarca mai repede si se deterioreaza mult mai greu. Cu toate acestea, ca toate bateriile, dupa un anumit numar de cicluri de incarcare, acestea slabesc. Deci cum se poate prelungi durata de viata a baterie, pentru a putea incarca smartphone-ul cat mai rar posibil pentru o perioada de timp cat mai lunga?

Avem influenta asupra duratei de viata a bateriei smartphone-ului?

Desi in calitate de utilizatori de smartphone-uri nu avem nici o influenta dupa cate cicluri de incarcare va scadea capacitatea bateriei noastre, putem extinde numarul acestor cicluri in timp. La urma urmei, cu cat avem mai bine grija de bateria telefonului, cu atat mai rar trebuie sa-l incarcam.

Producatorii telefoanelor mobile depun toate eforturile pentru a optimiza functionarea smartphone-urilor in ceea ce priveste prelungirea duratei bateriei. Cu toate acestea, cat de des incarcam telefonul, rezulta in principal din modul in care este utilizat. Spectrul de activitati pentru care sunt folosite telefoanele noastre este in continua extindere, ceea ce este asociat cu un consum mai rapid al bateriilor acestor dispozitive.

Energia se consuma numai atunci cand sunam, trimitem mesaje sau facem poze. Bateria o consumam in principal navigand intensiv pe internet: vizionarea de fotografii si videoclipuri, apeluri video-voce sau folosirea unui smartphone ca navigare. Deci trebuie sa ne limitam in aceste activitati pentru a prelungi durata de viata a bateriei? Sau poate exista si alte modalitati de a avea grija de baterie? Mai jos va prezentam cateva sfaturi utile in acest sens.

Verificati ce consuma cel mai mult bateria pe telefonul dvs.

Pentru a avea un impact real asupra prelungirii duratei de viata a bateriei unui smartphone, mai intai trebuie sa analizati, care din activitati sunt cele mai consumatoare de energie pentru ea. Pentru a face acest lucru, accesati setarile telefonului si categoria ,,Baterie", unde puteti gasi informatii detaliate despre starea ei. In fila denumita ,,Detalii despre consumul de energie" sau asemanatoare, puteti verifica, de exemplu, care dintre aplicatie cel mai intens descarca bateria.

Setarile bateriei ofera utilizatorului smartphone-ului optiuni suplimentare. Puteti seta modulul de economisire a energiei. Aceasta implica oprirea automata a unor functii ale dispozitivului sau restrictioneaza utilizarea anumitor aplicatii.

Optimizarea folosirii bateriei

In setarile bateriei smartphone-ului dvs., veti gasi o optiune numita ,,Optimizati utilizarea bateriei" sau similara. Dupa activarea ei, sistemul Android ajusteaza timpul optim al stingerii ecranului, dezactiveaza, printre altele, vibratiile, rotirea automata a ecranului, transmisia datelor, GPS si sincronizarea automata. Daca telefonul este in modul de repaus, orice conexiune la internet va fi, de asemenea, oprita. Smartphone-ul porneste reglarea automata a luminozitatii ecranului. In acest mod, notificarile nu vor trezi ecranul. Optimizarea folosirii bateriei are de asemenea influenta asupra aplicatiilor instalate. In primul rand, previne consumul cantitati excesive de energie din aplicatiile care ruleaza in fundal, dar sunt rar utilizate.

Verificati singur aplicatiile de fundal

Daca avem un smartphone Android mai vechi decat versiunea Pie, nu avem acces la functia de optimizare a bateriei. Totusi putem verifica in mod independent care aplicatii functioneaza in fundal si le putem dezactiva pe cele care consideram ca nu sunt necesare. Aveti grija sa dezactivati numai aplicatiile inutile. Daca oprim aplicatia doar pentru a o reporni peste putin timp, smartphone-ul va consuma mai multa energie decat atunci cand va functiona in fundal.

Impiedicati pornirea aplicatiei in timpul pornirii telefonului

Posibilitatea alegeri aplicatiilor care sunt activate imediat dupa pornirea smartphone nu este o functie incorporata in sistemul Android, dar poate fi gasita in multe versiuni non standard al acestui sistem de operare, cum ar fi MIUI. Prin urmare, posesorii de smartphone-uri Xiaomi pot alege aplicatiile din setarile carora li se va acorda prioritate, asa-numitul autostart.

Reduceti modulul de repaus al ecranului

De fiecare data cand activam ecranul pe telefonul nostru, acesta ramane aprins pentru o anumita perioada de timp, chiar daca nu il mai folosim. Prin urmare, merita sa ajustati cel mai convenabil timp de repaus al ecranului - cu cat este mai scurt, cu atat mai putina energie va fi irosita. In prezent, in Android, cel mai scurt timp de repaus al ecranului este de 15 secunde. Deci, daca, de exemplu, a fost setat anterior 1 minut, acest lucru poate avea o mare semnificatie pentru durata de viata a bateriei.

Schimbati tema si tapeta pe fundal in mai inchis

Temele si tapetele deschise se pot prezenta estetic pe ecranul smartphone-ului, dar necesita mult mai multa energie. Folosind grafica si fotografii mai inchise la culoare, pixelii nu vor trebui sa fie iluminati atat de intens. De asemenea, puteti seta motive inchise in unele aplicatii, de exemplu YouTube sau Slack. Avantajul lor suplimentar este reducerea oboselii ochilor in timpul utilizarii prelungite.

Reduceti volumul soneriei de apel si ale notificarilor si opriti i vibratiile.

Nu numai ecranul, dar si difuzorul smartphone-ului consuma bateria. Cu cat telefonul suna mai tare, cu atat bateria se va descarca mai repede. Asadar, daca purtam cu noi un smartphone tot timpul, puteti reduce volumul apelurilor, notificarilor si al ceasului desteptator - folosind butonul de reducere a volumului sau in setarile de sunet si vibratii. De asemenea, merita sa opriti complet vibratiile, deoarece declansarea acestora consuma mai multa energie decat semnalizarea vocala.

Opriti Wi-Fi, Bluetooth si NFC, daca nu le folositi

1. Cum puteţi avea grijă de bateria telefonului?

Toate conexiunile pentru reteaua smartphone-urilor consuma bateria in mare masura. Prin urmare, este bine sa le opriti atunci cand nu sunt folosite. Este, de asemenea, o solutie sigura in ceea ce priveste reducerea riscului unor posibile atacuri de hackeri. Wi-Fi, Bluetooth si NFC le putem dezactiva tragand usor in jos bara de setare din partea de sus a ecranului pentru a deschide panoul de notificari.

Porniti modulul avion

Daca ne aflam intr-o zona de acoperire foarte slaba a retelei mobile , smartphone-ul va cauta in mod constant comunicarea cu acesta, ceea ce reduce drastic durata de viata a bateriei. Prin urmare, atunci cand stati, de exemplu, in salbaticie, este mai bine sa opriti telefonul complet sau sa activati modulul avion. Cand ne intoarcem intr-un loc cu o raza de actiune mai buna, puteti dezactiva aceasta functie si bateria smartphone-ului va avea un nivel de incarcare mult mai mare.

Limitati notificarile pop-up

Aproape orice aplicatie instalata pe smartphone poate trimite notificari despre noile mesaje, evenimente sau functii. Daca astfel de notificari nu ne sunt de folos, va rugam sa le dezactivati in setarile aplicatiei. Pentru a face acest lucru, trecem la setarile telefonului si apoi selectam Aplicatii. Din lista putem selecta aplicatii individuale si in setarile lor se poate dezactiva permisiunea de a afisa notificarile.

Dezactivati functionarea Asistentului Google in fundal

Desi Google Assistant este o mare noutate in ultimii ani, nu toata lumea il foloseste zilnic. Cu toate acestea, aplicatia ruleaza in mod constant in fundal, ascultand orice comenzi vocale. Il putem dezactiva in setarile smartphone-ului accesand categoria Google, apoi Servicii in cont apoi Cautare, Asistent si Voice.

Huse telefoane Vezi modelele



etuo team
etuo team
Evaluare: 4.60 / 5.0 (12)
Rating-ul dumneavoastra
Please select one of each of the ratings above.