Memoria RAM in telefon - ce este?

Atunci cand alegeti un nou smartphone, ar trebui sa acordati atentie mai multor parametri cheie ai acestuia. Prin urmare, nu numai capabilitatile fotografice bune si rezolutia afisajului sunt importante, ci si un procesor mai eficient precum si dimensiunea memoriei RAM. Ce inseamna de fapt memoria RAM si de ce dimensiunea sa este in multe cazuri mai importanta decat memoria interna a smartphone-ului standard?

Ce inseamna acronimul RAM?

Memoria RAM în telefon - ce este?

In spatele acronimului RAM se afla denumirea in engleza Random Access Memory, adica memorie cu acces aleatoriu. Este folosit atat pe computere, laptop-uri, tablete si in final in smartphone-uri. Responsabila pentru procesarea rapida a datelor in timpul efectuarii unei operatii de calcul concrete. Poate viza, de exemplu, functionarea mai rapida a aplicatiei pe telefon, sustinand activitatea procesorului. In situatia asta, nu trebuie sa caute intreaga memorie de masa, deoarece RAM-ul ofera date in asa-numita memorie cache.

Ce este important, memoria RAM nu este acelasi lucru cu memoria interna. Nu serveste la stocarea continua a oricarui fisier. Stocheaza doar date despre procesele curent care au loc in incinta sistemului de operare. Deci, de exemplu, atunci cand opriti o aplicatie utilizata anterior, memoria RAM este stearsa automat din informatiile pe tema ei.

Ce dimensiune de memorie RAM pe smartphone?

In prezent, pe piata exista smartphone-uri cu o memorie RAM cu dimensiuni de 1, 6, 8 sau chiar de 12 GB. Desigur, dimensiunea memoriei RAM afecteaza semnificativ pretul telefonului, dar in unele cazuri valoarea smartphone-ului poate fi similara. Daca ezitam sa alegem un anumit model de dispozitiv tocmai datorita memoriei RAM, merita sa stim care sunt dimensiunile minime ale memoriei RAM pentru o functionare confortabila a dispozitivului. Pe smartphone-urile cu memoria RAM scazuta, este mai des necesar sa eliminati aplicatiile inutile sau sa le dezactivati pe cele care functioneaza in fundal. Imaginile live de fundal sau screensaverele pot fi, de asemenea, o problema.

Memoria RAM cu dimensiunea de 1 GB nu este prea mare, dar in unele cazuri poate fi de ajuns. Acest lucru se refera, de exemplu, atunci cand smartphone-ul este folosit doar pentru efectuarea apelurilor sau trimiterea de mesaje SMS. Cu toate acestea, atunci telefonul necesita inca o suprapunere de sistem si un ecran cu o rezolutie mai mica. La parametri mai mari sau mai multe aplicatii instalate, memoria RAM scazuta poate cauza functionarea lenta a smartphone-ului si întunecarea frecventa a acestuia.

Daca telefonul are un ecran care afişeaza imaginea la calitate Full HD, 2 GB RAM este minimul absolut. Daca intentionati sa utilizati telefonul pentru a juca orice joc, alegeti un smartphone cu o memorie RAM minima de 3 GB. In prezent, aceasta este si dimensiunea minima a memoriei RAM in noile telefoane low-end.

In cazul smartphone-urilor pentru jocuri sau pentru alte aplicaţii solicitante, cum ar fi editarea video sau grafica, cu cat memoria RAM este mai mare, cu atat mai bine. De la 4-6 GB RAM mult mai repede si eficace vor porni aplicatiile sau se vor deschide noi fisiere in browser. Ne putem permite mai multe aplicatii care funcţioneaza in fundal, la care puteti reveni cu usurinta dupa o pauza de la utilizare. Cea mai mare memorie RAM este oferita de telefoanele high-end si atunci putem conta pe 8 sau chiar 12 GB. Astfel de parametri merg foarte des mana in mana cu cel mai bun procesor, baterie mare si un afisaj Full HD + cu o reimprospatare la un nivel de 90 sau 120 Hz.

Huse telefoane Vezi modelele


Andrei Sava
Andrei Sava

Iubitor de noi tehnologii, fascinat de dispozitivele mobile de ani de zile. Un pasionat iubitor de gadgeturi şi tester de accesorii GSM. Recent - un recenzent de echipamente electronice şi editor. În timpul liber se ocupă de desfăşurarea unor activităţi de bricolaj şi se joacă pe consolă. Pe blog etuo se ocupă de rezolvarea problemelor cu care se confruntă zilnic utilizatorii de smartphone-uri.

Evaluare: 4.80 / 5.0 (12)
Rating-ul dumneavoastra
Please select one of each of the ratings above.